Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej wiele ciekawych zastaw porcelanowych, dlatego też warto dowiedzieć się, czym tak naprawdę różnią się konkretne rodzaje. Poszczególne gatunki porcelany wbrew pozorom różnią się nie tylko wyglądem, ale również składem chemicznym, który ma duży wpływ na cechy fizyczne.
Porcelana twarda
Jeżeli chodzi o porcelanę twardą, to w jej skład wchodzi około 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu i 20-30% skalenia. Nowoczesna porcelana do kuchni tego typu wypalana jest w temperaturze około 1400°C. Twarda porcelana jest bardzo zwarta i może pochwalić się dużą odpornością na działanie niekorzystnych czynników chemicznych i atmosferycznych. Do największych zalet należy zaliczyć również odporność na ściskanie. Twarda porcelana jest biała, przeświecająca i stosunkowo cienka, dlatego też tak wielu producentów korzysta z jej olbrzymiego potencjału.
Porcelana miękka
Porcelana miękka to nic innego jak popularna porcelana chińska, w której skład wchodzi 25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu i 25-40% skalenia. Miękka porcelana wypalania jest w zdecydowanie niższych temperaturach (około 1300°C), dlatego też jest zdecydowanie bardziej delikatna i krucha. Przez wielu specjalistów z branży, to właśnie porcelana miękka uważana jest za najbardziej cenioną.
Jak wybrać zastawę porcelanową?
Aby wybrać wysokiej jakości zastawę do kuchni warto zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj użytych surowców i sposób wypalania. Nowoczesna porcelana do kuchni Bokono wyróżnia się także sposobem zdobienia, czy też rodzajem użytych farb. Przy dokonywaniu zakupów pamiętać należy również o tym, że oryginalna porcelana od renomowanych producentów niestety jest często podrabiana. Aby nie dać się naciągnąć najlepiej dokonywać zakupu w sprawdzonych sklepach internetowych, które mogą pochwalić się renomą i wieloma pozytywnymi referencjami. Uważać należy przede wszystkim na aukcjach internetowych, gdzie niestety jest pełno oszustów, którzy oferują niskiej jakości porcelanę. Dobra porcelana niestety musi swoje kosztować.