Kiełbasa wieprzowa to chyba najpopularniejsza wędlina w każdym domu. Lubimy jeść ją na śniadanie, obiad i kolację. Sezon grillowy zaczyna się czasem już pod koniec marca, jeśli oczywiście pozwala na to pogoda, to już wtedy mamy okazję zjeść upieczoną na świeżym powietrzu kiełbaskę. Bo to właśnie kiełbasę wieprzową pieczemy najczęściej i najbardziej nam smakuje.
Swojska czy ze sklepu?
Popularne programy, które demaskują chemiczny skład paczkowanych wędlin, zachęcają, by zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. W kiełbasie paczkowanej może znajdować się nawet ze 30 różnych składników. W takiej od małego lokalnego producenta dosłownie kilka. Można spróbować przyrządzić kiełbasę samemu. Nie jest to wcale trudne i czasochłonne, a smak nieporównywalny do tej ze sklepu. Dodatkową zaletą takiej wędliny jest również to, że w zależności od tego, jakiego mięsa użyjemy, możemy zrobić całkiem zdrową i chudą kiełbasę. Bez sztucznych dodatków, polepszaczy i barwników.
W słoiku czy może we flaku?
Domowa kiełbasa musi być z dobrej jakości mięsa. Możemy użyć większą ilość chudego mięsa, choć najsmaczniejsza jest z wymieszanych różnych mniej i bardziej tłustych jego rodzajów. Kiełbasa wieprzowa może być zrobiona tradycyjnie w jelitach wieprzowych lub w słoiku. Taka w słoiku jest również bardzo smaczna i świetnie nadaje się do kanapek. Można ją długo przechowywać bez obawy, że się zepsuje, trzeba ją tylko odpowiednio przez kilka dni pasteryzować. Kiełbasa tradycyjna wymaga wędzenia i parzenia, więc jeśli nie mamy jej gdzie uwędzić, musimy raczej obejść się smakiem lub zrobić tzw. białą kiełbasę.
Aromatyczna biała kiełbasa wieprzowa
Nie mamy wędzarki, zróbmy białą kiełbasę. Ten rodzaj wędliny najczęściej jadany jest na Wielkanoc, ale to najlepszy rodzaj kiełbasy do żurku czy białego barszczu. Biała kiełbasa jest bardzo aromatyczna. Ma zdecydowanie więcej przypraw od tradycyjnej, a charakterystyczny smak nadaje jej majeranek. Z powodzeniem można ją piec, gotować oraz mrozić, by w razie potrzeby wyciągnąć potrzebną ilość. Nadaje się również na grilla.