Czarna marchew jest mało popularnym warzywem, jednak jej właściwości sprawiają, że coraz więcej ludzi przekonuje się do jej smaku i działania odżywczego dla organizmu. Przede wszystkim jest cenna dla serca, oczu, a także wspomaga odchudzanie. Skąd pochodzi czarna marchew oraz gdzie można ją kupić? Przeczytaj w naszym artykule.
Pochodzenie czarnej marchwi
Czarna marchew prawdopodobnie pochodzi z Azji, a dokładnie z Afganistanu, gdzie w wieku X-XII zyskała popularność w rejonach Morza Śródziemnego. W Europie pojawiła się w XV wieku, jednak najpopularniejsza była marchew pomarańczowa uprawiana w Holandii. Najczęściej uprawiana jest w Turcji i Japonii. Ciekawy jest fakt, że dawniej używana była jedynie do produkcji barwnika. Wiele badań nad jej właściwościami sprawiło, że zyskuje ona coraz szersze grono zwolenników. Smak czarnej marchwi przypomina ten znany z marchewki pomarańczowej, często jednak jest ona słodsza niż jej popularna odmiana. W Turcji z czarnej marchwi przygotowuje się bardzo popularny napój salgam. Może być wyciskana w formie soków z dodatkiem jabłka czy dodawana do surówek. Mnogość witamin w niej zawartych z całą pewnością wpłynie pozytywnie na zdrowie. Duża ilość błonnika pomoże w usuwaniu toksyn z organizmu, a także usprawni procesy trawienne. Wykazuje ona właściwości antyoksydacyjne, dlatego jest tak cenna dla zdrowia. Okazuje się również, że czarna marchew zaliczana jest do grupy afrodyzjaków.
Gdzie można kupić czarną marchew?
Czarna marchew nie jest tak powszechną odmianą, jak marchew pomarańczowa, dlatego ciężko będzie ją znaleźć na popularnych bazarach warzywnych czy w warzywniaku. Rzadko spotykana jest także w supermarketach. Aby kupić czarną marchew, warto odwiedzić sklepy ze zdrową żywnością, gdyż marchew zaliczana jest do grupy „superfood”. Można również kupić nasiona i samodzielnie wyhodować własną, zdrową marchew czarną. Posiada ona takie same wymagania uprawowe, co odmiana pomarańczowa.