Pucharki do deserów – sposób na efektowne podanie słodkości

pucharki do lodów

ania Kulinaria

Rodzinny obiad, odświętna kolacja, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu zwykły dzień spędzony w domu – każda z tych okazji jest dobra, by pokusić się o przyrządzenie pysznego deseru. Co jednak zrobić, aby jego podanie było co najmniej tak samo efektowne jak smak? Najlepiej zacząć od odpowiednich naczyń, czyli w tym przypadku od pucharków do deserów!

Dlaczego warto zadbać o estetykę podania deserów?

Jasne jest, że najważniejszą kwestią, która decyduje o sukcesie deseru jest jego smak, a więc dobór i połączenie dobrej jakości składników oraz odpowiednie wykonanie. Jednak nie od dziś wiadomo, że kolokwialnie ujmując „jemy też oczami”, a więc wygląd potraw ma niebagatelne znaczenie. To właśnie on jest jednym z pierwszych (obok zapachu) bodźców odbieranych przez człowieka przy posiłku i ma duży wpływ na ocenę potrawy i doświadczanie przyjemności płynącej z jej spożywania.
A jako że słodycze służą głównie zaspakajaniu ludzkich przyjemności, warto postarać się, by wyglądały zachęcająco i były opakowane w efektowne pucharki do deserów. Goście zaproszeni na uroczysty posiłek czy najbliższa rodzina podczas codziennego podjadania słodkości na pewno na to zasługują!

Na co zwracać uwagę wybierając pucharki do deserów?

Na rynku znajdziemy wiele, różnorodnych modeli pucharków deserowych, od najzwyklejszych, jednorazowych plastikowych pojemników, poprzez szklane egzemplarze, aż po kosztowne kryształowe czy bogato zdobione puchary.
Jednym z najlepszych wyborów, patrząc na stosunek ceny i jakości, będą naczynia wykonane ze szkła hartowanego: można podać w nich właściwie wszystko bez obaw o pęknięcie szkła, zarówno zimne przysmaki, jak lody czy mrożone owoce, jak i gorące desery takie jak maliny czy inne owoce na ciepło. Ważną kwestią jest również to, czy pucharki można myć w zmywarce, co znacznie ułatwi sprzątanie po zjedzeniu deseru. Ostatnią kwestią pozostaje forma pucharków do deserów, a znaleźć można ich naprawdę wiele, od tradycyjnych miseczkowatych kształtów na nóżce, poprzez te bardziej przypominające szklanki czy kieliszki, aż po bardzo modernistyczne formy. Wybór powinien być uzależniony od tego, jakie desery będą w nich podawane oraz od tego, jak wygląda reszta zastawy i stylistyka miejsca, w którym serwowane będą desery.

You May Also Like..