Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że o wyborze pieca piekarniczego decyduje bardzo duża liczba czynników. Należy do nich zaliczyć przyjęte założenia produkcyjne czy rodzaje wytwarzanych wypieków. Jakie kwestie należy uwzględnić przy wyborze omawianego urządzenia?
Specyfika użytkowania
Warto wiedzieć, że różnorodność systemów grzewczych oddziałuje na specyfikę użytkowania omawianych produktów. Nie wszyscy mają świadomość, że dostępne na rynku modele konwekcyjne dysponują stosunkowo małym buforem gorąca. Ponadto zarówno w trakcie wkładania, jak i wykładania określonego produktu żywnościowego uchodzi stosunkowo dużo ciepła.
Oznacza to, że temperatura będzie spadała zdecydowanie szybciej w porównaniu do pieca wsadowego. Warto również wiedzieć, że piec piekarniczy elektryczny jest tańszy w porównaniu do swojego gazowego odpowiednika, jednak koszty jego używania w dłuższej perspektywie będą wyższe. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zatem postawienie na piec piekarniczy gazowy.
Wybór piece powinien być uzależniony od rodzaju wypieku
Należy mieć świadomość, że bardzo wysokiej jakości piec musi charakteryzować się satysfakcjonującymi właściwościami grzewczymi. Powinien także gwarantować użytkownikowi sprawną obsługę. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że nawet najlepsze parametry techniczne na rynku będą bezużyteczne, jeżeli urządzenie nie umożliwi wypiekać określonych produktów w zadowalający sposób. Doskonałym przykładem jest fakt, że wszystkie wypieki z mocnym spodem (np. chleb żytni) powinny być wypiekane w piecach wsadowych.
Z kolei w piecach obrotowych z GastroNet24 można bez żadnego problemu wypiekać chleb foremkowy. Godny uwagi jest fakt, że w przypadku bułek podział nie będzie tak jednoznaczny. Warto wiedzieć, że zarówno klasyczne wcięcie, jak i lepszy aromat będzie w stanie zapewnić, piec wsadowy. W piecach obrotowych możliwe jest jednak uzyskanie znacznie większej delikatności i połysku. Ponadto piec wsadowy będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o wypieki z nadzieniem.