Patelnie elektryczne są powszechnie wykorzystywane w restauracjach. Łatwo jest znaleźć dla nich miejsce i można przygotowywać na nich wiele porcji równocześnie. Do smażenia na nich niepotrzebny jest ogień, co sprawia, że są też dość bezpieczne, choć oczywiście trzeba uważać na poparzenia. Czy patelnie tego typu wykorzystywane są wyłącznie w lokalach gastronomicznych?
Patelnie są świetne do food trucków
Nie ulega wątpliwości, że nierdzewna elektryczna patelnia gastronomiczna świetnie sprawdzi się do przygotowywania posiłków w food truckach i obwoźnych kuchniach. Z racji tego, że do działania potrzebuje wyłącznie źródła prądu, to korzystanie z niej może być wyjątkowo proste. Warto wiedzieć, że patelnia powinna być osłonięta od czynników atmosferycznych. Jak każde urządzenie elektryczne, patelnia nie może mieć kontaktu z wodą, by nie było ryzyka porażenia prądem. W food truckach zwykle nie ma problemu z tym, by poprawnie zabezpieczyć urządzenie i by można było korzystać z niego bez żadnych obaw. Trzeba też zadbać o to, by w okolicy włączonej patelni znajdował się dopływ świeżego powietrza, który umożliwi usuwanie na bieżąco zapachu i gorącej pary.
Patelnia elektryczna dla cateringu
Warto wiedzieć, że elektryczne patelnie gastronomiczne świetnie sprawdzają się także podczas imprez na świeżym powietrzu. By z nich korzystać, wystarczy tylko podłączony do prądu przedłużacz. Samą energię można czerpać z pobliskiego budynku albo z agregatu prądotwórczego. Oczywiście kable i patelnia powinny być zabezpieczone przed ewentualnymi opadami. Na szczęście wynajęcie namiotu obecnie nie stanowi żadnego problemu. Jeśli z kolei pogoda jest słoneczna i przyjemna, to można sobie pozwolić nawet na używanie patelni bezpośrednio pod chmurką. Dzięki temu można zadbać też o to, by wszystkie serwowane dania były ciepłe i świeże.