Cynamon cejloński i jego właściwości

ania Kulinaria

Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw, która bardzo chętnie występuje w akompaniamencie przeróżnych dań, którym dodaje charakterystycznego posmaku i wyrazistości.
Mało osób wie jednak o tym, że istnieje także cynamon cejloński, który oficjalnie uznawany jest za najlepszy gatunek tej przyprawy na świecie.
Warto wspomnieć o tym, że to właśnie cynamon cejloński posiada najbardziej charakterystyczny i trwały, słodkawo-korzenny smak. Choć często bywa podrabiany i pod jego nazwą sprzedawana jest zwykła odmiana, wprawiona osoba na pewno od razu poczuje różnicę między cynamonem zwykłym, a cejlońskim.

Jakie działania zdrowotne ma cynamon cejloński?

Na pewno dla nikogo nie będzie nowością, że posiada liczne właściwości zdrowotne, które w kulturze azjatyckiej, wykorzystywane są z powodzeniem już od wielu wieków. Ten rodzaj cynamonu ma przede wszystkim bardzo silne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a także antybakteryjne. Regularne spożywanie potraw ze znacznym dodatkiem tego rodzaju cynamonu, likwiduje także pleśń oraz drożdżaki, które coraz częściej atakują ludzkie organizmy. Mogłoby się wydawać, że to dużo, ale na tym jednak zdrowotna lista jeszcze się nie kończy!
Z cynamonu  korzysta się także w przypadku drobnych chorób nerek bądź w przypadkach problemów z trawieniem. Spożywanie cynamonu zaleca się także osobom starszym, ponieważ cynamon tej odmiany, doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za ogólne starzenie się organizmu.

You May Also Like..