Turkusowa herbata i jej cudowne właściwości

olong

ania Herbata

Herbata jest znana na świecie i pita od setek lat. Pije się ją codziennie, do posiłków i pomiędzy nimi, częstuje się nią gości. W dobrym tonie jest posiadanie w domu kilku gatunków herbaty, najczęściej jest to czarna, zielona lub czerwona herbata. Pory roku nie stanowią przeszkody w jej piciu. Zimą gorąca herbata z miodem i cytryną albo sokiem malinowym doskonale ogrzewa organizm i chroni przed przeziębieniem, natomiast mrożona, latem, skutecznie gasi pragnienie.

Cudowna herbata oolong

W ostatnim czasie rośnie w Polsce popularność herbaty oolong, inaczej zwanej ulung, wulong, smocza herbata czy turkusowa albo czerwona herbata niskiej fermentacji. Proces produkcji tej herbaty jest dość skomplikowany i długotrwały. Składa się z kilku etapów, począwszy od zbioru, poprzez obsuszanie, utlenianie, obróbkę cieplną, aż po zwijanie i palenie.
Otrzymana herbata ma mnóstwo cudownych właściwości, które chronią zdrowie, ale i dodają urody. Regularne jej picie przede wszystkim opóźnia procesy starzenia i chroni przed takimi chorobami, jak nowotwory, udary czy miażdżyce. Przeprowadzone liczne badania dowiodły, że picie herbaty oolong wpływa korzystnie na skórę, długotrwale chroni wzrok i jest skuteczną bronią, gdy chodzi o walkę z tkanką tłuszczową. Przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Jak przygotować herbatę ulung?

Aby herbata zachowała swoje właściwości musi być odpowiednio parzona. Ważna jest temperatura parzenia, która nie powinna przekraczać 90 stopni i czas parzenia – od 1 do 5 minut w zależności od jakości herbaty. Aby uzyskać mocniejszy napar, należy użyć więcej liści, ale nie wydłużać czasu parzenia.
Reakcje na działanie herbaty są różne, dlatego ilość wypijanego napoju warto dostosować do swoich potrzeb. Trzeba też pamiętać, że nie zastąpi ona lekarstw, może jednak wspomóc ich działanie.Turkusowa herbata i jej cudowne właściwości

You May Also Like..