Smak Dalekiego Wschodu może zostać wybornie odtworzony w Twoich czterech kątach. Wystarczy zadbać o wyposażenie się w herbatę, która jest w Indiach klasykiem i wymaga odpowiedniego zaparzenia. To właśnie stamtąd zaczerpnęliśmy ten jakże smakowity napitek, który jest formą relaksu, a także zaspokojeniem pragnienia. Do tego dochodzi także oprawa w ulubiony kubek lub filiżankę i można przenieść się tam, gdzie zieleń jest cudowna.
Szczególny smak
Masala chai jest podstawą, którą Hindusi mają na co dzień. A jest to nic innego jak połączenie czarnej herbaty w typie assam z przyprawami. To właśnie one odgrywają tutaj pierwsze skrzypce i możemy rozkoszować się wyjątkowym smaczkiem. Długie gotowanie, a także przyprawy imponujące świeżością mają tutaj ogromne znaczenie. Znajdziemy tutaj takie opcje jak: kolendra, cynamon, kardamon, anyż, pieprz, liść laurowy, szafran, koper włoski. Z kolei słodkiego posmaku nadają migdały, kakao, lukrecja czy płatki róży. Kompozycji jest całe mnóstwo, więc każdy może dobrać takie zestawienie, które będzie przypasowane do gustu indywidualnego smaku.
Właściwe podanie
Kiedy już zaparzymy masala chai, to nie zapominajmy o najważniejszym, czyli dodaniu mleka. Wtedy będzie można poznać tę głębię, która nas zachwyci pod każdym względem. I o to właśnie chodzi, że możemy zasmakować nieco świata, który jest daleko, a jednakże może być bardzo blisko nas – herbata postawiona przed nami może dać nam namiastkę odległej krainy.