Czerwona herbata i jej (nie tylko) odchudzające właściwości

ania Herbata

Czerwona herbata przywędrowała na nasz kontakt z Azji, gdzie przez Chińczyków jest określana jako herbata smocza. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, to właśnie ona była jedną z najczęściej pitych herbat w naszym kraju. Była znana u nas pod nazwą Ulung. Jakie ma właściwości i kiedy warto ją stosować? Sprawdźmy.

Gatunki czerwonej herbaty

Czerwone herbaty mają wiele odmian. Wszystkie jednak należą do gatunku herbat, które są na wpół fermentowane. Wśród nich znajdziemy herbaty o delikatniejszym smaku i aromacie, które wykorzystuje się do produkcji herbat jaśminowych, a także te, które wykazują się bardziej zdecydowanym i mocnym smakiem, jak np. Pu-erh. To właśnie ona jest uważana, za herbatę, która jest najskuteczniejsza w walce z nadwagą.

Właściwości herbaty czerwonej

Wieść głosi, że jeśli będziesz pić 5-6 filiżanek Pu-erh dziennie, to szybciej stracisz zbędne kilogramy. I jest w tym sporo prawdy, jednak co do szczegółowych efektów jej działania, nie powinniśmy być zbyt drobnostkowi. Herbata czerwona pomaga regulować procesy trawienne oraz poprawia perystaltykę jelit. Co w efekcie prowadzi do przyspieszenia przemiany materii oraz zauważalnego spadku wagi.

Aby zaobserwować szybkie efekty pij ją pół godziny po każdym posiłku.

You May Also Like..