Tort weselny to jeden z obowiązkowych elementów każdego wesela. Jest to nie tylko swoisty obyczaj, ale bardzo często prawdziwe dzieło sztuki, które warto dopasować do całego stylu wesela. Przy wyborze tego wyjątkowego ciasta zwracamy uwagę nie tylko na skład oraz smak, ale też i jego wygląd. Decyzja nie należy wbrew pozorom do najłatwiejszych, dlatego nie należy odkładać jej na ostatni moment. Poniżej prezentujemy kilka przydatnych wskazówek.
Tort weselny – wielkość, kształt i dekoracja
Najważniejsza kwestia to oczywiście wielkość. Powinna być ona uzależniona od liczby spodziewanych gości. W przypadku małego wesela wystarczy tort jednopiętrowy, ale w przypadku większych imprez – zdecydowanie częściej wybierane są torty piętrowe. Jeśli chodzi o kształt tortu weselnego to jest to zazwyczaj prostokąt, koło, ale można nieco zaszaleć i zdecydować się przykładowo na serce. Ozdoby na torcie to zaś kwestia zależna ściśle od preferencji pary młodej. Dominują dekoracje kwiatowe, serca, jakieś figurki związane ogólnie z tematyką ślubną. Niektórzy narzeczeni decydują się na tort z motywem przewodnim nawiązującym do ich zawodu lub jakiegoś ciekawego hobby. Pomysłów może być całe mnóstwo, a jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.
Tort weselny – jaki smak wybrać?
Pamiętajmy jednak, że tort ma nie tylko ładnie wyglądać, ale też przede wszystkim dobrze smakować. Aby zadowolić gości weselnych, warto postawić na tradycyjne smaki, jak czekoladowy czy śmietanowy. Jeśli chcesz być oryginalny, to postaw na krem kawowy lub orzechowy. Dobry cukiernik powinien podsunąć jakieś ciekawe pomysły tak, aby sprostać oczekiwaniom smakowym zarówno gości, jak i pary młodej.
Wesele to wyjątkowa okazja, a więc i tort weselny musi być niesamowity tak, aby jego smak zapadł w pamięci na długie lata szczęśliwego pożycia małżeńskiego.