Stare powiedzenie mówi, że najpierw jemy oczami. Potrawy podane na ładnych talerzach znacznie lepiej smakują. To właśnie z tego powodu zastawa stołowa powinna być wybrana szczególnie starannie.
Jak wybrać zastawę stołową dla gości?
Kilka razy w roku organizujemy przyjęcia okolicznościowe dla większej liczby gości. Poza oczywiście przygotowanymi potrawami musimy posiadać odpowiednią zastawę stołową. Powinna składać się nie tylko z talerzy, ale także z bulionówek, półmisków różnej wielkości, sosjerki oraz wazy. Jednakowy serwis obiadowy prezentuje się bardzo elegancko, bez względu czy jest porcelanowy czy fajansowy.
Przed wyborem zastawy warto zwrócić uwagę na liczbę osób, którą najczęściej gościmy. Dla rodziny wystarczająca będzie zastawa dla 12 osób, ale jeżeli zapraszamy także znajomych, to bezpieczniej jest wybrać komplet dla 18 osób. Można kupić dwa komplety, jeden dla 12 i drugi dla 6 osób.
Warto także zwrócić uwagę na możliwość mycia zastawy w zmywarce, mycie po przyjęciu będzie łatwiejsze i zajmie znacznie mniej czasu.
Najlepsza zastawa stołowa wykonana jest z porcelany. Wygląda elegancko, jest trwała i lekka. Niestety za jakością idzie cena, która jest wysoka. Tańszą wersją jest serwis obiadowy wykonany z fajansu.
Design ma znaczenie
Wybierając zestaw obiadowy warto zwrócić na jego design i dopasować go do aranżacji salonu.
W salonach nowoczesnych dobrze będą prezentować się zastawy w nietypowych kształtach, np. prostokątnych lub asymetrycznych. Można także eksperymentować z kolorami. W ostatnich latach bardzo modne są zastawy stołowe w zdecydowanie mocnych i wyrazistych kolorach, ciemna zieleń, bordo, brąz, a nawet czarny. To rozwiązania bardzo odważne, ale trzeba liczyć się z wymianą zastawy, gdy trendy miną.
Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest zastawa biała (np. taka: https://bokono.pl/pl/c/Serwisy-obiadowe/75), bez żadnych zdobień, pasuje do każdej aranżacji. Monotonię bieli można przełamać jednokolorowym wyrazistym obrusem lub kolorowymi serwetkami.
Zastawa stołowa nie jest tania, więc jej wybór powinien być dokładnie przemyślany.