Pomysły na śniadania z parówką w roli głównej

jedzenie

ania Kulinaria

Znana od dawna, niegdyś produkowana z resztek. Obecnie coraz częściej w sklepowych lodówkach goszczą zdrowe parówki o wysokiej zawartości dobrego jakościowo mięsa. Z czym je łączyć, aby stworzyć pożywne śniadanie?

Parówki na śniadanie – jak wybierać?

Poszukując parówek, które sprawdzą się jako posiłek, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na skład, a dopiero w drugiej kolejności na cenę. Dobrej jakości parówki będą droższe, bowiem zawierają składniki wyższej jakości, a także więcej mięsa.

Decydując się na parówki, należy zwrócić uwagę na to, aby miały minimum 80-90% mięsa. Jego rodzaj to w dużej mierze kwestia gustu – niektórzy wolą parówki cielęce, inni drobiowe czy wieprzowe. Dobrze również, aby parówki nie zawierały wielu sztucznych substancji, między innymi spulchniaczy.

Szybko i klasycznie

Definitywnie najszybszą opcją na stworzenie smacznego śniadania z parówkami jest podgrzanie ich (w mikrofali lub wodzie) i podanie z ulubionymi dodatkami. Dobrym pomysłem jest dołączenie do tego posiłku smacznych warzyw – pomidora, ogórka zielonego, ogórka kiszonego czy innego lubianego. To sprawi, że oprócz dawki niezbędnego białka, zapewnimy organizmowi szereg witamin i minerałów. Z parówką i warzywami doskonale skomponuje się pieczywo – ciemne lub jasne, z masłem lub bez. Można je także podpiec, aby stworzyć aromatyczny tost.

Smacznym dodatkiem będą także różnego rodzaju sosy – ketchup, majonez czy sos słodko-kwaśny lub czosnkowy.

Parówki w cieście

To doskonały pomysł na wykorzystanie parówek i… resztek z lodówki. Wystarczy kupić opakowanie gotowego ciasta francuskiego, ułożyć na jednym plastrze parówki, na nich umieścić wszystko, co znajduje się w lodówce i potencjalnie pasuje jako dodatek do parówek, nakryć drugim plastrem ciasta, zapiec i… gotowe!

Do tak przygotowanych parówek można również dodać ulubiony sos czy przecier pomidorowy z ziołami. Dobrym pomysłem jest również posmarowanie wierzchniej warstwy ciasta francuskiego białkiem jajka – to sprawi, że przypiecze się ono na piękny, rumiany kolor.

You May Also Like..