Mięsa w marynacie z pieprzu cytrynowego

ania Kulinaria

Tradycyjna kuchnia polska ma swoje przepisy, które nie lubią zmian. A szkoda, bo eksperymenty w kuchni to ciekawe doświadczenie. W rodzimych kuchniach królują takie przyprawy jak sól, pieprz, cebula czy czosnek. Do niektórych dań dodaje się także sok z cytryny lub otartą skórkę cytrynową. A co jeżeli by tak istniała przyprawa, która łączy w sobie wszystkie wspomniane elementy?

Pieprz cytrynowy idealny do marynaty

Mowa w tym miejscu oczywiście o pieprzu cytrynowym, który jest mieszanką poszczególnych przypraw. Na sklepowych półkach można go spotkać od stosunkowo niedawna, jednak wydaje się, że z każdym rokiem podbija żołądki coraz większej grupy osób. Nie ma co ukrywać – rozwiązanie to jest wygodne. Wystarczy kupić jedną torebkę z przyprawą i nie trzeba się zastanawiać czy w domu aby na pewno jest cebula albo czosnek. Pieprz cytrynowy to doskonały dodatek do mięsnej marynaty. Sprawia, że mięso przechodzi głębokim zapachem przypraw.

Inne zastosowania pieprzu cytrynowego

Potrawy mięsne – to właśnie do nich najczęściej używa się pieprzu cytrynowego, jednak warto pamiętać o tym, że nie jest to jego jedyne zastosowanie. Świetnie sprawdzi się także w przypadku dań rybnych. Na bazie pieprzu cytrynowego, masła i bułki tartej można w kilka minut przygotować smaczną zasmażkę do ryby. Możliwości zastosowań tej przyprawy jest bardzo wiele. Można także zdecydować się na zastąpienie pieprzem cytrynowym zwykłego pieprzu. Ta mieszanka przypraw sprzedawana jest przeważnie w niewielkich saszetkach, sam zobacz planteon.pl.

You May Also Like..