Matcha to wyspecjalizowany rodzaj zielonej herbaty, który zyskuje na popularności w wyniku pozytywnego wpływu na organizm i wielu korzyści zdrowotnych, jakie ze sobą niesie. Należy pamiętać o tym, jak prawidłowo zaparzyć matchę, jeśli chcemy uzyskać wszystkie korzyści związane z piciem matchy.
Przygotowanie matchy
Najpierw należy doprowadzić wodę do temperatury między 80 a 85 stopni Celsjusza, aby można było zaparzyć matchę. Następnie połącz około jedną do dwóch łyżeczek proszku matcha z jedną do dwóch łyżek stołowych ciepłej, ale nie wrzącej wody i mieszaj mieszaninę, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Matcha namaczana w gorącej wodzie
Po przygotowaniu matcha powinna zostać przelana do wyjątkowego pojemnika zwanego chawan. Chawan to tradycyjne naczynie używane do parzenia matchy. Do momentu powstania piany na powierzchni herbaty, pojemnik z herbatą należy mocno wstrząsać lub mieszać. Pianka powinna mieć gęstą i aksamitną konsystencję.
Podawanie matchy
Zaleca się, aby gotową matchę spożywać z tradycyjnych, małych filiżanek zwanych chasen. Są one na tyle małe, że pozwalają na pełne wdychanie niuansów smakowych i zapachowych herbaty. Matcha z Planteon.pl powinna być spożywana ostrożnie, jeden mały łyk na raz, z zamiarem delektowania się jej smakiem i zapachem.
Podsumowanie
Zaparzanie matchy jest procesem, który można szybko opanować, mimo że wymaga pewnego poziomu umiejętności i doświadczenia. Proces parzenia matchy rozpoczyna się od doprowadzenia odpowiedniej ilości wody do odpowiedniej temperatury, po czym następuje wymieszanie wody z proszkiem matcha. Po zakończeniu parzenia herbaty należy ją przelać do przeznaczonego do tego celu pojemnika, a następnie pić z pojedynczych kubków.